Gemeente
Amsterdam

De Stem van Oost

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Plukroute Oostpoort en Tuinwijck

Door Danielle Spock
19 oktober 2017
De Stem van Oost   |   11 april 2018 16:53

Hoi Danielle, wat een leuk idee heb je ingediend, je hebt nog 43 dagen om likes te verzamelen. Succes! groet Sharona Ceha, moderator van deze week en lid van het AB
Update op 11 april van moderator Daphne: het voorstel heeft helaas niet voldoende stemmen gehaald om te bespreken, maar het idee van pluktuinen zit nu wel tussen de oren. In de komende tijd is er vast gelegenheid om hier op terug te komen. 

Leg langs het spoor van Oostpoort en Tuinwijck een plukroute aan van fruitbomen, -struiken en andere eetbare planten voor bewoners.

Leg een strook van fruit- en notenbomen, fruitstruiken en andere eetbare planten aan langs het spoor van de nieuwe wijk Oostpoort en het naastgelegen Tuinwijck tot aan het Muiderpoortstation en dan verder langs het spoor richting de Linnaeusstraat. 
 De methode die hiervoor gebruikt wordt is de permacultuur (voedselbos), die zorgt voor ondersteunende combinaties van eetbare en andere planten om de juiste insecten aan te trekken, plantenziektes af te weren en het bodemleven te verbeteren. Zo ontstaat een prachtige parkstrook, waar de bewoners en gebruikers van Oostpoort en Tuinwijck kunnen genieten van zelfgeplukt fruit op een mooie, frisse, natuurlijke plek. 

Deze eetbare strook kan de basis worden voor natuureducatie voor de kinderen die in de wijk op school gaan en wonen. Een vervolg is het plan om gidsen op te leiden die rondleidingen met natuur- en voedseleducatie willen verzorgen, net als in het Vondelpark. Ook willen we workshops gaan geven over (bio)diverse onderwerpen en uiteraard een workshopjam maken. 

 De groenstrook trekt vanwege de vruchten en noten veel vogels aan en geeft voldoende schaduw en frisse lucht. De biodiversiteit floreert er vanwege een doeltreffende methode van aanleg. 

De plukroute biedt Amsterdam-Oost de gelegenheid om verblijfplaatsen en nestplaatsen voor de vogels te creëren, die langs de groene spoorstroken de stad binnenkomen. Grote Brabantse gemeenten zijn hier onlangs mee begonnen omdat het aantal vogels in de steden de laatste jaren dramatisch is afgenomen.

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Frank van Groen | 22 oktober 2017 19:47

Ik ben voor want dit betekent een kwalitatieve impuls voor het groen langs het spoor, met minder exoten, een grotere biodiversiteit, kansen voor vogels en insecten, en last but not least een prettige, aangename en leerzame omgeving voor mensen waar men zelf kan oogsten uit de natuur.

Reageren
rob aardewijn | 26 oktober 2017 18:42

ik ben voor, want iets leukers kan je niet van maken.

Reageren
Hansje Galesloot | 3 november 2017 11:37

Ik ben voor want het is nu onaantrekkelijk groen dat slecht wordt onderhouden (zo nu en dan wordt alles weggemaaid, dat is het zo ongeveer). Ik fiets hier vaak langs en ik zou het ontzettend leuk vinden als hier van alles te zien is aan bloeiende bomen, planten, vogels en insekten.

Reageren
Irene Houthuijs | 16 november 2017 20:05

Goed idee! Het is een mooi stuk grond waar meer mee kan gebeuren.

Reageren
Willemijn Koert | 15 november 2018 17:29

Heel goed plan voor de hele buurt!

Reageren
rudy Klaassen | 23 november 2019 11:44

Dit is een super plan en ik stel voor dat we dit werkelijk gaan realiseren. Ik heb veel kennis van eetbare planten en heb ook de voedselboscursus gevolgd en wil graag werken aan een eetbare buurt. Ik ga graag met jullie allemaal in gesprek om te kijken hoe we dit kunnen realiseren. Ik zie al een projectvoorstel voor me :)

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten tegen.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.